Prince of Persia: The Sands of Time (Piesky času) Vývojár: Ubi Soft Montreal
Vydavateľ: UbiSoft
Distribúcia v SK: KonTiki
Platformy: PC, PlayStation 2, Xbox, GameCube
Žáner: Akcie
Lokalizácia: Nie (anglicky)
Vydanie hry: 2003/12
Podobné hry: Tomb Raider, ostatné série princa
Oficiálny web:
http://www.princeofpersiagame.comDá sa zakúpiť na:
http://www.hry-sk.com/Autor recenzie: HRACHO MARTIN
Určite každý vie že s mečmi a ďalšími sečnými zbraňami si najlepšie rozumie hrdina tejto hry- Princ z Perzie, ktorého už poznám od roku 1989, vtedy vyšiel úplne prvý diel Princa, ďalšie pokračovanie bolo v roku 1993 s názvom: Prince of Persia 2: The Shadows and the Flame a už v roku 1999 malo výjsť už naozaj graficky lepší Princ : Prince of Persia 3D, ale ja som z neho bol veľmi sklamaný. Ale v roku 2003 vyšiel nový Princ, ktorý už v obrázkov vypadal cool, ale dosť rečí poďme na vec.
Príbeh:
Príbeh počas hry nám rozpráva samotný Princ o magickej dýke času, ktorá sa nachádza v Maharadžovom paláci, ale aj okolo presýpacích hodín do ktorých Princ zapichne dýku času lebo ho Vezír oklame že bude mať moc ale tak sa nestalo celý palác a obyvatelia v ňom sa premenia na piesočné monštrá okrem Princa, Vezíra a princeznej Farah, maharadžovej dcéry. Princ bude mať výčitky svedomia a rozhodne sa tento tragický čin napraviť s pomocou Farah a zapichnúť dýku na správne miesto, lenže hodiny sa nachádzajú na vrchole palácovej veži, dlhá a nebezpečná cesta sa začína.
Grafika + HW náročnosť
Grafika je ohromujúca, úžasná dynamika, svetelné efekty, úžasný efekt je pri manipulácií s časom, dokonalé textúry, animácie postáv, celé prostredie, grafika sa podarila na jedničku za čo sa aj platí ale HW nároky nie sú vysoké, len na starej Geforce 4 MX to radšej nespúšťajte lebo to bude nehrateľné, chybné textúry atď. Musíte mať grafickú ktorá podporuje Pixel Shadery 1.1. Minimum: Windows 98,Me,XP, Pentium 3/AMD s procesorom 800 Mhz, 128 Ram, grafická karta podporujúca directx 9.0 : Radeon 7500/Geforce 4ti s 64 MB pamäťou, zvuková karta, 1.20 GB miesta na disku.
Maximum: Windows 98,Me,XP, Pentium 4/AMD s procesorom 1200 Mhz, 256 Ram, grafická karta podporujúca directx 9.0: Radeon 9500/Geforce FX 5500, Geforce 6200 s 128 MB pamäťou, zvuková karta, 1.20 GB miesta na disku. Na mojom AMD 1900+, 1.6 GHZ, 1024 RAM, Radeon 9550 s 256 MB pamäť mám všetko na maximálne detaily s rozlíšením 1152-768 bez sekania.
Hrateľnosť + Umelá inteligencia + Kamera hry
Hrateľnosť hry je od samého začiatku až po koniec bezchybná. Všetko sa pekne strieda, akčné pasáže, potom oddychové a niekedy logické hádanky, klobúk dolu. Umelá inteligencia vašich nepriateľov je skoro dokonalá, z nečakaného miesta na vás zaútočia lebo sa neustále teleportujú na iné miesta, dokážu sa brániť, len je vtom jedna malá chybička, že dosť často nepriateľ zraní svojho kolegu a ja som ho potom len dorazil. Inteligencia Farah mohla byť o chlp lepšia, síce s lukom zraňuje nepriateľov, ale väčšinou stojí na tom istom mieste, niekedy sa síce pohne o pár metrov ale znova len tupo stojí a pre nepriateľov, keď je ich viac je ľahkou korisťou, čo by to dalo za prácu, keby sa uhýbala a mala svoju taktiku, lebo keď Farah zomrie je koniec hry, niekedy my fakt Farah veľmi prekážala, lebo ja som pekne ničil nepriateľov a pri nej bolo veľa nepriateľov a potrebovala pomoc tak som jej prišiel na pomoc a ona ešte mňa trafila lukom a nepriatelia ju čo chvíľa zabili, Farah mi dosť často liezla na nervy. A kamera hry je niekedy hrozná, práve som sa chystal dýkou doraziť nepriateľa ale pri mne bol ďalší a namiesto toho aby ho Princ dorazil padlého nepriateľa tak on radšej zamrazil toho vedľa neho, zamrazenie mohlo byť radšej spustiteľné iným tlačidlom, nie tým istým ako dorazenie nepriateľa.
Princ alias Jackie Chan + Sily dýky času
Princova akrobacia je obdivuhodná, nie je nič čo by Princ nedokázal preskočiť, preliezť, posunúť, rozsekať a aj jeho schopnosti s dýkou sú obdivuhodné. Sily dýky času:
Sila vrátiť čas späť: umožní vám napraviť chyby, ktoré ste spôsobili, napr. svoju smrť, čas sa posunie o 10 sekúnd.
Sila spomaliť čas: toto zastaví všetko okolo vás ale vy sa stanete pomalý, toto som nepoužíval.
Sila zamrznutia- mega freez, touto schopnosťou zamrazíte všetkých nepriateľov a vy sa stanete neuveriteľne rýchly.
Sila budúcnosti- budete vidieť svoju budúcnosť.
Piesok si dopĺňate zabíjaním nepriateľov.
Hudba + Logické hádanky
Hudba tejto hry dosahuje kvality ako grafika, hrá len pri súbojoch čo mi neprekáža, dodá to na atmosfére, dabing postáv na jedničku.
V hre budete musieť zapojiť aj mozgové závity, napr. zoradiť odpovedajúce zobrazenie fázy mesiaca na stenách ku značkám na energetických tyčiach, na tom som sa zapotil.
Prajem vám veľa zábavy z hrania tejto hry.
Plusy
Príbeh
Grafika
Hudba
Sily dýky času
Nízka HW náročnosť
Design levelov
Súboje
Česká verzia Princa lenže
Mínusy - s chybami
Kamera hry
Nedoladená umelá inteligencia